Pohankový Chléb s Kmínem BezLep:)
Tak tento chlebíček je fakt pecka! Je měkoučký s křupavou kůrčičkou a vůní po kmínu a pohance.
Budeme potřebovat:
- 1 sušené droždí
- 150 ml vlažné vody
- 2 lžičky moučkového cukru nebo medu
- 20 g vlákniny (psyllia)
- 250 vody
- 100 g bramborového škrobu
- 90 g hladké rýžové mouky
- 130 g hladké pohankové mouky
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 lžičky celého kmínu
- 1 lžíce octa
- olej na potření mísy
Postup:
Ve větším hrnku smícháme vlažnou vodu s droždím a cukrem, promícháme a necháme vzejít kvásek.
V druhém velkém hrnku si smícháme vlákninu s vodou a necháme zgelovatět, vznikne z toho takový hutnější sliz:)
V míse smícháme zbytek suchých ingrediencí, promícháme a přidáme kvásek, psylliový sliz a ocet. V robotu nebo ručně vyhněteme hladké, ale lepivé těsto. Vezmeme si jinou mísu, ve které těsto bude kynout, vymažeme ji pořádně olejem a pomocí naolejovaných ruk/rukou:) těsto vytvarujeme v bochánek, přendáme do vymaštěné misky, přikryjeme mokrou utěrkou a dáme kynout, já mezitím na těsto neměla čas, takže kynulo asi 6 hodin:)
Když je bochníček krásně nakynutý, tak si dáme hřát troubu na 275°C., na rošt dáme plech na kterém budeme péct chleba a na dno troubu dáme prázdný pekáč na vodu. Mezitím si zmuchláme pečící papír, aby byl poddajnější a opatrně na něj vyklopíme chlebové těsto. misku vytřeme od oleje do sucha a papír s těstem vložíme zpět do misky a necháme ještě kynout než se nám trouba zahřeje.
Jakmile se trouba zahřeje, vezmeme opatrně těsto i s papírem a vložíme na plech připravený na roštu, do spodního pekáčku vlijeme hrnek vody a troubu ihned zavřeme. Pečeme při 275°C 20 minut. Troubu v tomto čase neotvíráme, abychom si nevypustili páru z trouby ven. Po 20 minutách pekáček ze dna trouby vyndáme, teplotu snížíme na 230°C a pečeme tak dlouho, dokud se nám nebude líbit barva kůrky. Přičemž platí pravidlo, raději tmavší než světlejší, jelikož jakmile chléb vyndáme z trouby, necháme vychladnout a po zakrojení zjistíme, že je nedopečený, tak už s tím nic neuděláme:(
Po upečení plech s chlebem vyndáme z trouby. Jakmile bochník vychladne dostatečně na to abychom na něj mohli šahat, tak z něj sundáme pečící papír a dáme ho na mřížku dovychladnout.
Dobrou chuť!