Buchty
Pokaždé, když jsem se pokoušela péct buchty, tak to dopadlo katastrofou. Ale jen co jsem objevila tento recept, noční můra z buchet se obrátila v krásnou nadýchanou realitu. s tímhle receptem to musí dokázat každý, kdo má trošku času a je schopen ho objetovat pro pravou českou chuť pravých buchet.
Potřebujeme:
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 1/2 lžička soli
- 30 g droždí
- 80 g cukru
- 80 g másla nebo jiného tuku
- 2 žloutky
- hrneček mléka
- 10 lžic vlažného mléka na kvásek
Smícháme 10 lžic vlažného mléka s lžičkou mouky, lžičkou cukru a droždím a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do větší mísy prosejeme mouku se solí, přidáme žloutky, cukr, kvásek, vlažné mléko a tekutý vychladlý tuk. Vařečkou těsto mícháme tak dlouho, dokud se nelepí ne stěny. Trochu poprášíme mouku, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 4 hodiny, přičemž každou hodinu těsto promícháme a necháme zase kynout. Když těso necháme 4x vykynout, přeneseme jej na vál a vypracujeme buchty, které klademe na plech s mezerami vedle sebe a silně promastíme, necháme vykynout a upečeme.
Toto těsto můžeme použít i na koláče, šátečky, závitky apod.
Tak držím palce a dobrou chuť!