Čokoládový Cupcake
Suroviny:
- kvalitní hořká čokoláda 100 g
- máslo 100 g
- zakysaná smetana 125 g
- plnotučné mléko 90 g
- vejce 3 ks
- cukr krupice, krystal nebo třtinový 100 g
- hladká pšeničná mouka 140 g
- kakao 20 g
- prášek do pečiva 10 g
- špetka soli
- kvalitní hořká nebo mléčná čokoláda 100 g
- smetana ke šlehání 30 g
- máslo 20 g
Vejce, zakysanou smetanu a mléko vytáhněte s předstihem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
Na vodní lázni společně rozpusťte čokoládu a máslo. Stáhněte stranou a nechte chvíli vychladnout.
K čokoládě s máslem poté vmíchejte zakysanou smetanu a dále zapracujte i mléko – doporučuji pracovat s metličkou.
V čisté větší nádobě šlehejte celá vejce, jakmile začnou pěnit a nabývat, postupně přisypávejte a zašlehejte cukr – výsledkem by měla být hustější lesklá pěna.
K vaječné pěně dále zlehka a opatrně zapracujte čokoládovou směs – vzniknout by měla konzistence podobná čokoládové pěně.
Nakonec do mísy prosejte mouku, kakao, přidejte prášek do pečiva, špetku soli a vše opatrně promíchejte, dokud se vše nespojí. Pracujte však zlehka, aby vejce co nejméně spadla.
Těstem rovnoměrně naplňte formy na muffiny. Plňte zhruba do 2/3. Těsto vyjde na 14 cupcakes.
Pečte na 180°C asi 20 – 25 minut, dokud není těsto upečené – ověřit si to můžete testem s vpichem špejlí.
Po upečení nechte pár minut vychladnout ve formě a poté přesuňte na mřížku, kde nechte základy na cupcakes zcela vychladnout.