Cuketový Koláč s Mákem a Švestkami
Tento koláč je naprosto luxusní, a když vynecháte žmolenku, nebo ji uděláte z něčeho jiného než z pšeničné mouky, tak se o této delikatese dá říci, že je bez lepku.
Na tuto mňamku budeme potřebovat:
- 400g nastrouhané cukety (i se slupkou)
- 200g mletého máku
- 200g nasekaných ořechů
- 200g moučkového cukru (můžete dát méně, nebo zcela vynechat)
- 4 vejce
- asi 12 vypeckovaných švestek
- žmolenka (hrubá mouka, cukr krupice, máslo v poměru 2:1:1)
Postup přípravy:
Nejdříve si vymažeme a vysypeme pekáček nebo koláčovou formu a rozpustíme si máslo, aby nám vychladlo. Troubu si zahřejeme na 160°C.
Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky, z bílků vyšleháme pevný sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem do bělavé pěny, přidáme vychladlé máslo a opět prošleháme. Poté přimícháme cuketu, mák a 150g ořechů. Nakonec opatrně vmícháme sníh a přendáme do formy. Těsto poklademe půlkami švestek a rovnoměrně posypeme žmolenkou smíchanou se zbytkem ořechů.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi hodinu.