Cuketový Perník s Čokoládovou Polevou
Tento perník je díky marmeládě chuťově výrazný, díky cuketě krásně vláčný a díky ostružinám naprosto neodolatelný. Připravit ho dokáže naprosto každý, kdo umí číst a zapnout troubu, takže s chutí do něj, nebudete litovat. A chcete-li se oblizovat ještě za pár měsíců, můžete ho polít čokoládovou polevou, to už je úplná exploze příjemných chutí ve vašich ústech:)
Budeme potřebovat:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 2 vejce
- 3 hrnky nastrouhané cukety
- 1/2 hrnku oleje
- 1 lžíce povidel nebo výrazné marmelády
- 1-2 lžíce kakaa
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička skořice
- 1 prášek do pečiva (prdopeč:)
- já jsem ještě přidala velkou hrst ostružin:)
Postup přípravy:
Postup je můj nejoblíbenější, vše mimo ostružin vymícháme dohromady v hladké těsto. Nalijeme na vymazaný a vysypaný pekáček, zasypeme ostružinami a v předem vyhřáté troubě na 170°C pečeme, dokud se nepřestane lepit na špejli.
A mezitím než nám perník vychladne si můžeme připravit čokoládovou polevu.
Budeme na ni potřebovat:
- 100 g kvalitní čokolády
- 140 g cukru
- 80g vody
Postup:
V kastrůlku si smícháme vodu s cukrem a pomalu přivedeme, za občasného promíchnutí, k varu. Jakmile se nám sirup začne vařit, přestaneme ho míchat a velice pozvolna ho vaříme dalších 5 minut, bez míchání! Poté kastrůlek odtavíme a necháme 10 minut vychládat, bez míchání:) Po deseti minutách do sirupu rozlámeme čokoládu a vymícháme hladkou polevu, kterou polijeme perník a necháme zcela vychladnout. A je hotovo!
Dobrou chuť!