Datlový Koláč s Ořechy
Začíná sezona ořechů a sučených cizokrajných plodů, tak jsem si hned vzpomněla na koláč který děláme běhěm zimy x-krát a nemůžeme se ho nabažit. Tohle totiž není obyčejný koláč, je to ten nejlepší koláč co jsem kdy ochutnala. Je to fantazie vzájemné souhry chutí a vůní, bez které už si podzimní a zimní období neumím ani představit. Glaggi je typickým dezertem pro Blzký východ, zejména pro Irák a Irán a je to prostě delikatesa, kterou by měl ochutnat každý, kdo má rád datle a ořechy.
- 200g datlí bez pecek
- 125g krupice
- 125g hladké mouky
- 125g másla + trochu na vymazání formy
- 70g cukru
- 60g nasekaných ořechů
- 60g medu
- půl lusku vanilky
- sušené droždí
- mletá skořice
- strouhanka
- citronová šťáva
- špetka soli
Smícháme krupici, mouku, lžičku sušeného droždí, špetku soli, cukr, máslo a semínka z vanilky a vypracujeme sypké hrudkovité těsto, které konzistencí připomíná žmolenku. Dáme ho na půlhodiny do ledničky odpočinout.
Mezitím rozkrájíme datle a dáme je se 125ml vody do rendlíku. Přidáme med, půl lžičky skořice a lžičku citronové šťávy. Povaříme asi 5 minut, dokud se nám voda nevztřebá do datlí a na konec přimícháme ořechy a plamen vypneme.
Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno formy dáme polovinu těsta, které přimáčkneme ke dnu aby nebylo sypké. Na těsto dáme datlovou náplň a zasypeme zbytkem těsta jako drobenkou.
Pečeme při 200°C asi 45 minut.