Dýňová Roláda
Na těsto:
- 130 g hl. mouky
- lžička jedlé sody
- 3 vejce
- 1/2 dýňového pyré
- 80 g namletých oříšků (nemusí být)
Na krém:
- 1/2 dýňového pyré
- 2 lžíce medu
- 250 g mascarpone (místo mascarpone můžeme použít jakýkoliv jiný oblíbený krémový základ)
Na dýňové pyré:
- 1 středně velká dýně
- 125 g másla
- 200 g cukru
- lžička skořice
Postup:
Nejdříve si připravíme dýňové pyré. Celou dýni oloupeme a vydlabeme vnitřek. dužinu nakrájíme na kousky. Troubu zapneme na 200°C a dáme do ní pekáč s máslem, když je máslo rozpuštěné, pekáč vyndáme z trouby, vmícháme dýni, aby byla pěkně obalená máslem a strčíme zpět do trouby. Dýni hlídame a když je napůl měkka, přisypeme cukr a skořici, promícháme a pečeme do měkka. poté pekáč vyndáme z trouby a troubu ztlumíme na 180°C. Dýní rozmixujeme na hladké pyré.
Na těsto si v míse smícháme sypké suroviny krom cukru. Ve větší míse vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny, poté vmícháme 1/2 dýňového pyré. Stěrkou nebo jemně metličkou spojíme se sypkou směsí. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem. Pečeme cca 15 minut (vyzkoušejte špejlí) a po upečení přikryjeme navlhčenou utěrkou, překlopíme dnem vzhůru, sloupneme pečicí papír a plát jím znovu přikryjeme a necháme takto zcela vychladnout.
Mezitím si připravíme krém. Zbylé pyré vyšleháme s medem, poté opatrně stěrkou vmícháme mascarpone a opatrně vymícháme hladký krém.
Těsto opět otočíme, sundáme utěrku, namažeme krémem, stočíme a necháme v lednici vychladit.