Išlské Cukroví
Išlské cukroví pochází z rakouského lázeňského letoviska Bad Ischl, kde si toto cukroví od zdejších vyhlášených cukrářů oblíbil císař František Josef a celý jeho dvůr. Ischler tortchen jsou kolečka křehkého kakaového těsta spojená ořechovou nádivkou a ozdobená čokoládovou polevou a ořechem.
Ingredience na těsto:
- 210 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 70 g moučkového cukru
- 40 g mletých vlašských ořechů
- 140 g másla
- špetka skořice
Die ingredienz fur creme :)
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžíce rybízové marmelády
- 75 g opražených a následně namletých vlašských ořechů
- špetka vanilky
- 2 žloutky
- 2 lžíce rumu
Na dozdobení:
- čokoládová poleva
- půlky vlašských ořechů
Postup:
Z ingrediencí zpracujeme hladké těsto a necháme je v chladu alespoň dvě hodiny odležet. Poté vyválíme (vždy jen část těsta) asi 2 mm tenký plát, ze kterého vykrajujeme kolečka o průměru 4−4,5 cm. Pečeme při 180 °C asi 10 minut. Druhý den je mažeme náplní a slepujeme, máčíme v čokoládové polevě a zdobíme ořechy či mandlemi.
V kastrůlku zahřejeme rum a rychle vmícháme všechny žloutky a přidáme k ostatním ingrediencím. Směs promícháme a necháme v lednici odležet.
Kolečka slepujeme krémem, shora lžičkou naneseme polevu a položíme ořech. V chladné místnosti necháme rozležet:)