Jablečný Koláč
V čechách bysme tento koláč možná označili jako jablečnou palačinku pečenou v troubě. Tento recept pochází ze slunečné francouzské Provence, a pro francouze je něco jako pro nás kynutý borůvkový koláč od babičky.
Když jsem tento recept dělala poprvé, tak mě trochu vylekala konzistence těsta, je neuvěřitelně řidké, ale asi to tak má být, protože koláč se povedl a byl výtečný:)
A tady je recept pro labužníky:
- 6 jablek
- 75 g másla
- 100 ml vychlazeného mléka
- 200 ml smetany
- 100 g mletých mandlí
- 1 lžíce kukuřičné mouky
- 4 vejce
- 3 vrchovaté lžíce cukru krupice
- Cukr moučka na posypání
Z jablek odstraníme jádřince a rozkrájíme na klínky.Na velké pánvi rozehřejeme máslo a jablka na něm asi 4 minuty opékáme. Ve velké míse ušleháme mléko, smetanu, mandle a kukuřičnou mouku, pak přidáme vejce a cukr a ještě chvíli šleháme. Pak přidáme jablka. Nalijeme do formy vytřené máslem a pečeme při 200°C 45 - 50 minut. Tian podáváme ještě teplý ve formě ve které se pekl.