Koblihy
Jednoho krásného letního rána, kdy jsem se opět probudila se slepicemi, jsem dostala nápad. Udělám k snídani koblihy! A tak se stalo. Takže pro ty, co vstávají stejně jako já a slepičky a chtějí si udělat dobrou snídani je zde receptík:
- 50 g změklého másla
- 40 g moučkového cukru
- 2 vejce (v původním receptu jsou 4 žloutky, ale tolik jsem neměla, tak jsem zaimprovizovala a také to šlo:)
- 3 lžíce rumu
- 200ml mléka
- lžička cukru
- 1/2 droždí (nebo 1 sušené)
- 500 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- A něco na náplň
Nejprve si připravíme z vlažného mléka, droždí, lžičky cukru a lžičky mouky kvásek.
Máslo utřeme s cukrem do pěny a pak opatrně vmícháme vejce s rumem. Poté vmícháme vzešlý kvásek a spojíme v hladkou hmotu. Na konec přidáme mouku se solí a vypracujeme měkké, hladké a nelepivé těsto které posypeme moukou a necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme na placku silnou asi 1 cm a kulatým vykrajovátkem si na polovinu těsta lehce vyznačíme kroužky. Doprostřed kroužků nandáme náplň a překlopíme druhou polovinou těsta.Kolem vyvýšených míst s náplní lehce! přitiskneme prsty aby se těsto spojilo a začneme vykrajovat koblihy. Je lepší vykrajovat skleničkou nežli vykrajovátkem, sklenička totiž nemá tolik ostrý okraj a těsto tak na okrajích k sobě silně přitiskne a tím zabrání vytékání náplně během smažení.
Teď už jen necháme kobližky vykynout a poté smažíme v silné vrstvě oleje z obou stran. Dobrou chuť všem ranním slepičkám:)