Medovník
Kdoby neznal tento mňamkatý dortíček? Je to sice trošku náročnější pečení, ale vynaložené úsilí se vám vrátí v podobě naproeto božské pochoutky. Tak kdo má chuť a trochu času, tak jen směle do toho. Budeme potřebovat...
na těsto:
- 420 g hl. mouky
- 150 g cukru krupice
- 1 větší vejce
- 60 g másla
- 2 lžíce medu
- 5 lžic mléka
- 1 lžička jedlé sody
krém č.1:
- 1 salko
- 300 g másla
krém č.2:
- 200 g kysané smetany
- 50 g moučkového cukru
ostatní:
- 100 g vlašských ořechů
- tekutý med na potírání placek
postup:
Nejprve si z lednice vyndáme máslo a necháme ho při pokojové teplotě minimálně 2 hodiny.
Do mísy si odvážíme mouku a předehřejeme si troubu na 180°C. Cukr, vejce, máslo, med, mléko a sodu vložíme do hrnce a za stálého šlehání zahříváme do zlatohnědé barvy. Poté přidáme do mouky. Nejdříve vařečkou a poté ručně vypracujeme lehce lepkavé těsto. A teď budeme muset pracovat svižně, aby nám těsto příliš neztuhlo. Těsto rozdělíme na lichý počet dílů (klasická velikost dortu je 5 dílů) a vyválíme na pláty o tloušťce asi 2 mm. Z placky vyřízneme kruhový tvar, třeba podle talíře, placku dáme na plech vyložený pečícím papírem a kolem ní poskládáme odřezky, které vám zbyly. Placku potřeme tekutým medem a pečeme tak dlouho, dokud placka nechytne tu správnou barvu, takto postupně upečeme všechny placky. Mezitím, než nám vychladnou si připravíme krémy.
Na máslový krém si vyšleháme máslo do bílé pěny, poté do něj postupně zašleháme i kondenzované mléko a vytvoříme hladký nadýchaný krém.
Na smetanový krém smícháme kysanou smetanu s cukrem. Nelekejte se toho, že tato směs bude poměrně řídká, právě díky tomu placky změknou a ve finále bude medovník krásně vláčný.
V mixéru si rozsekáme ořechy se zbytky upečeného těsta.
A teď už budeme už jen skládat a mazat. První placku potřeme máslovým krémem, druhou smetanovým a střídáme až do namazání celého dortu, přičemž bychom měli končit máslovým krémem a tím namazat dort i ze stran. Na celý namazaný dort opatrně naneseme rozmixovanou směs ořechů a těsta.
Aje hotovo:)