Mělnický Jahodový Koláč
linecké těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
krém:
- 1/2 l mléka
- 120 g cukru
- 2 vanilkové pudinky
- 350 g vyšlehané šlehačky
na ozdobu:
- 750 g očištěných jahod
- želatinu
Z mouky, másla změklého při pokojové teplotě a moučkového cukru vypracujeme hladké těsto. Dvacet minut ho necháme v lednici odležet. Na pomoučeném vále z těsta vyválíme 5 mm silný plát, který přeneseme do koláčové formy a pečeme při 160 °C 20 minut. Zchladlé těsto vyklopíme, přes formu natáhneme folii a korpus do formy vrátíme a plníme krémem.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustou hmotu, kterou nadále za občasného šlehání necháme vychladnout. Poté ručně vmícháme ušlehanou šlehačku, až je krém pěkně hladký. Krém plníme na korpus a poklademe půlkami jahod. Zalijeme želatinou a necháme zchladnout.
Želatinu připravíme dle návodu výrobce.