Moravské Koláče
Kynuté koláče zdobené dle vlastní chuti a fantazie ce se rozplynou na jazyku:)
Na těsto budeme potřebovat:
- kostka droždí
- 60 g krystalového cukru
- 250 ml mléka
- 200 ml oleje
- 1 zakysaná smetana
- 4 žloutky (nebo 2 vejce)
- 1/2 kg hladké mouky
- špetka soli
Nejdříve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přisypeme cukr. Zamícháme, posypeme trochou mouky a necháme vzejít.
Mezitím si do velké mísy odměříme zbytek surovin. Jakmile kvásek vzejde přídáme ho do mísy a vypracujeme měkké a hladké těsto, které se nelepí. Těsto posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout, během kynutí těsto párkrát ( asi dvakrát) promícháme a necháme kynout dál.
Když je těsto vykynuté, rozdělíme ho na tolik dílů, kolik chceme dělat koláčů. Pak už jen koláče naplníme a ozdobíme dle fantazie. pečeme při 170°C do zezlátnutí okrajů.
Tvarohová náplň:
- 250 g tvarohu
- 1 žloutek
- 3 llžíce moučkového cukru
- můžeme přidat rozinky a lžíce rumu :)
Vše smícháme dohromady v hladký krém
Maková náplň:
- 100 g mletého máku
- 125 ml mléka
- lžíce cukru
- můžeme přidat lžíci medu a rumu :)
Nejdříve svaříme mléko s mákem, poté dochutíme cukrem, případně medem a rumem. Někdo do makové náplně dává i rozemletý hřebíček nebo dokonce i namleté nové koření:)
Povidlová náplň:
- 100 g povidel
- lžíce rumu
- skořice
Vše vymícháme do hladkého nápně. Pokud jsou povidla moc tuhá, trošku je naředíme horkou vodou. Do nápně můžeme přidat i trochu namletého badyánu.
Jablková náplň:
- 0,5 kg jablek
- 5 lžic vody
- cukr
- skořice
Jablka na jemno nakrájíme, nebo nahrubo nastrouháme a dáme do kastrůlku s vodou. Přivedeme k varu a dusíme do měkka a požadované hustoty. Dochutíme cukrem a skořicí. Můžeme přidat i kapku rumu:)
Ořechová náplň:
- 100 g mletých ořechů
- 100 ml mléka
- cukr
Mléko s cukrem přivedeme k varu. Přisypeme ořechy, zamícháme, sejmeme z plotny a necháme vychladnout.