Myšší Dort
Tak jsem poprvé zkoušela potahovaný dort, sice se mi potahovací hmota sem tam trošku potrhala, ale to se zamaskovalo kytičkama a myškama...dort sice nebyl dokonalý, ale jakmile hmotu dáte na korpus namazaný máslovým krémem, už se nedá couvnout!
Korpus jsem našla na stránkách mimibazaru, tímto děkuji paní Pavlušce K., korpus je fakt bezva, nedává se do něj kypřící prášek tím pádem zůstane po upečení krásně rovný a není vůbec třeba ho seřezávat do roviny.
Korpus:
- 5 vajec
- 200g cukru krupice
- 300g polohrubé mouky
- 10 lžic horké vody
Žloutky ušleháme s cukrem, po chvíli přidáme vodu a ručním šlehačem šleháme dokud hmota nenabude a nezhoustne, trvá to celkem dlouho, tak vydržte a nevzdávejte se! Z bílků ušleháme sníh, malou část opatrně vmícháme do žloutků. Opatrně po částech vmícháme vařečkou mouku a nakonec přimmícháme zlehka zbytek sněhu. Pečeme při 160°C. Necháme vychladnout a pak vyklopíme z formy.
Krém pod marcipán:
- 1 máslo
- asi 1/2 salka
- vaječný koňak
Nejdříe vyšleháme máslo do pěny, poté dle potřeby opatrně zašleháváme salko a na konec jen ručně přimícháme vaječný konak dle chuti.
Krém do dortu:
- 1 pomazánkové máslo
- 1 ušlehaná šlehačka
- granko
Nejdříve si vyšleháme pomazánkové máslo s grankem do kterého poté opatrně vmícháme vyšlehanou šlehačku.
Falešný marcipán:
- 200 g moučkového cukru
- 100 g sušeného mléka
- 1 lžíce medu
- 1 lžička oleje
- mandlové aroma
- cca 10 lžic studené vody
Smícháme všechny suroviny mimo vody, kterou opatrně přidáváme, nejprve po jedné lžíci, pak už jen namočnýma rukama. Vodu přidáváme tak dlouho, dokud nezískáme konzistenci tužší pastelíny. Na vodu musíme dávat veliký pozor, stačí kapička navíc a marcipán se bude roztékat.