Podzimní Koláč
Při hledání receptu na dýňový koláč se mi žádný z receptů nezamlouval, tak jsem si řekla, že ho udělám podle sebe a když to nebude k jídlu, tak nevadí, dýní na zahrádce máme dost:-)
Ale koláč, nejen že byl k jídlu, ale je dokonce moc dobrý. Tak kdo máte chuť a doma dýni, může jít vařit, budete potřebovat:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- hrst cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 100 g másla
A na náplň:
- 1/2 dýně Hokaido
- vrchovatá lžička Skořice
- 100 g másla
- 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
- 2 lžíce medu
- 120 g cukru
- 120 g kysané smetany
Nejdříve si připravíme těsto. Na vále vše smícháme v hladké těsto a zabalené ve fólii dáme do ledničky odpočinout.
Mezitím si připravíme náplň. Dýni oloupeme a vydlabeme vnitřek, dužinu nakrájíme na kousky. Troubu zapneme na 200°C a dáme do ní pekáč s máslem, když je máslo rozpuštěné, pekáč vyndáme z trouby, vmícháme dýni, aby byla pěkně obalená máslem a strčíme zpět do trouby. Dýni hlídáme a když je napůl měkká, přisypeme cukr a skořici, promícháme a pečeme do měkka. Poté pekáč vyndáme z trouby a troubu ztlumíme na 180°C. Dýni rozšťoucháme jako když děláte šťouchané brambory, přidáme zbytek surovin a vymícháme do jednolité hmoty.
Dortovou nebo koláčovou formu vymažeme a vysypeme, nebo vyložíme pečícím papírem a vtlačíme do ní těsto tak aby nám po obvodu vznikl asi 4 cm vysoký okraj. Na těsto namažeme nádivku až k okraji těsta a pečeme při180°C do růžova:-))
Přeji dobrou chuť a krásně strávené podzimní dny.