Rebarborový Koláč s Drobenkou
Tento koláč jsem pekla včera ráno s tím, že ho krásně stihnu upéct a ještě stačí vychladnout abychom si ho mohli všichni vzít na svačinu do školy a do práce, ale nakonec jsem ho místo 30 minut uvedených v receptu pekla 50 minut, takže koláč samozřejmě ke svačině nebyl. Tak jsme se všichni těšili na odpoledne, až si ho dáme s kozím mlékem a ejhle, než jsem přišla z práce, tak z koláče byla půlka. Děti byly doma dřív....
Suroviny na těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- 2 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 300 ml bílého jogurtu
- rebarbora + 2 lžíce cukru
Drobenka:
na drobenku si rozžmolíme hrubou mouku s krupicovým cukrem a vychlazeným máslem v poměru 2:1:1.
Nejprve si omyjema rebarboru, nakrájíme na kousky, prosypeme cukrem, můžeme přidat i trošku citronové šťávy, a necháme stát.
Mezitím si smícháme všechny ingredience na těsto a ušleháme si krásně hladké lité těsto. Nelekejte se, těsto nebude tak tekuté, jak jsme u litých těst zvyklí, je trošku hutnější, protože rebarbora pak pustí hodně šťávy, takže ve finále to bude akorát.
když je těsto hotové, vytřeme si vyšší plech trochou oleje, vysypeme hrubou moukou a těsto do něj vlijeme.
Poté si připravíme drobenku. Když je drobenka připravená, scedíme si rebarboru, rozprostřeme ji na těsto, zasypeme drobenkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 170°C. V receptu psali, že se peče 30 minut, já ho pekla 50 minut, tak uvidíte, jak rychle se upeče Vám.
Dobrou chuť