Štrůdl s Jablky
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 50 g másla
- 2 vejce
- 3 lžíce vlažné vody
- 2 lžíce octa
- špetka soli
Náplň:
- 400 g jablek
- 4 hrsti strouhanky
- 100 g másla
- 2 hrsti rozinek
- 2 hrsti sekaných ořechů
- cukr dle chuti
- skořice
- šťáva z 1 citronu
- 50 ml mléka
Postup:
Jablka nakrájíme na plátky, zakapeme citronovou šťávou, smícháme s ořechy, skořicí, cukrem a spařenými rozinkami.
Strouhanku opražíme na 80 gramech másla a necháme vychladnout.
Na vále vypracujeme ze všech surovin vláčné těsto. Rozdělíme ho na 2 půlky a vyválíme tenké pláty, které posypeme strouhankou, poklademe jablky a zavineme. Zbytek másla (20 g) rozpustíme v mléce a nohavice jím potřeme.
Pečeme při 160 - 170°C asi 40 minut.