Tiramisu 2
Tento kultovní italský dezert má mnoho podob, jelikož se celá Itálie pře kde bylo Tiramisu vynalezeno a tak se dá říct, že co provincie, to trošku jiný recept. Největší rozdílnosti bývají kolem používaného alkoholického nápoje, možné je vše, od koňaku, marsaly, amaretta, přes whisky a rum až po kávový či jiný likér. A kde tedy bylo vymyšleno? Piemonťané poukazují na své cukrářské piškoty, bez kterých by Tiramisu ani nemohl být, Lombarďané zase vytahují z rukávu, že od nich pochází mascarpone, navrch mají Římané, kteří tvrdí, že Tiramisu je typicky Italský, tedy Římský:-)
Připravíme si:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 5 lžic cukru
- 4 žloutky
- 500 g mascarpone
- cukrářské piškoty (asi 200 g)
- 4 lžíce silné kávy
- 4 lžíce amaretta
- 200 ml mléka
- kakao
Ze smetany a poloviny cukru vyšleháme tuhou šlehačku. Žloutky vyšleháme se zbylím cukrem, po lžících přidáváme mascarpone a na konec opatrně vmícháme šlehačku.
V misce si smícháme mléko s kávou a amarettem, piškoty v něm jeden po druhém rychle smočíme a dáváme do formy, potřeme vrstvou krému, pak opět piškoty a na konec zase krém, posypeme kakaem a necháme v lednici minimálně hodinu odležet, nejlepší je přes noc aby se chutě krásně spojily a piškoty nasály krém.
Tak držím palce, není to těžké, tak se zajisté zadaří.
Dobrou chuť!