Toskánský Jablečný Koláč
Máte-li doma pár jablíček a máte-li chuť na něco dobrého tak si musíte vyzkoušet tento výborný koláč, hodí se jak ke kávě, tak jako zákusek po nedělním obědě a také jen tak pro mlsání.
Na tento mňam koláč budeme potřebovat:
- 4 jablka
- Marascchino (likér z třešňových pecek)
- hrst rozinek
- hrst piniových oíšků
- 100 g másla
- 300 g cukru krystal
- 3 vejce
- 100 ml mléka
- citronová kůra
- 150 g hladké mouky
- prášek do pečiva
- třtinový cukr
Rozinky namočíme do likéru a necháme pořádně nasát.
Jablka nakrájíme na plátky a smícháme s oříšky a rozinkami včetně likéru.
V míse vyšleháme máslo s cukrem, vejci, mlékem a citronovou kůrou.Poté přidáme mouku s kypřícím práškem. Důkladně promícháme, aby se nám těsto krásně spojilo. Vyšlehané těsto nalijeme do máslem vymazané formy, posypeme jablečnou směsí a zasypeme třtinovým cukrem, aby se nám na vrchu udělala krásná krustička.
Pečeme při 180°C do hotova, cca 40 minut.
Tipy a triky:
Místo marascchina můžeme použít jakoukoli ovocnou pálenku co zrovna máme doma.
Kdo nechce dát 60 korun za hrst piniových semínek, tak jdou krásně nahradit loupanou slunečnicí:-)