Včelí Úly
Některé prameny uvádějí, že včelí úly jsou typicky českým cukrovím, které není celoevropsky rozšířeno. Původně ani nemělo souvislost s Vánoci, ale se zimním slunovratem. Původně se mělo připravovat na nejsilnější noc roku a mělo mít obřadný charakter.
Budeme potřebovat:
- 160 g mletých piškotů
- 150 g moučkového cukru
- 60 g másla
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce mléka
- 4 lžíce kakaa
Na krém:
- 80 g másla
- moučkový cukr dle chuti
- špetka vanilky
- 2 lžíce vaječného koňaku
- lžíce rumu
Na dokončení:
- celé dětské piškoty
- moučkový cukr
Postup:
Všechny ingredience na těsto ručně uhněteme v hladké tvárné těsto a než si připravíme krém, necháme ho v lednici odpočinout.
Na krém vyšleháme máslo s cukrem a vanilkou do pěny. Poté už jen ručně vmícháme koňak s rumem a krém si přendáme do cukrářského sáčku.
Formičku na včelí úly vysypeme moučkovým cukrem a vmačkáváme do ní kousky těsta, do kterého uděláme obrácenou vařečkou dírku, kterou vyplníme krémem a přilepíme celý piškot. Poté z formičky vyklepneme a necháme v chladné místnosti odležet.