Vaječný koňak
V tomto receptu zapomeňte na salko a tuzemák, vaječný koňak je spjatý s Vánocemi a tyto svátky si zaslouží více. Když jsme schopni za dárky utratit tisíce i destitisíce, určitě se vyplatí investovat i do surovin tohoto koňaku, určitě se to vyplatí.
Budeme potřebovat:
- 4 čerstvé žloutky, nejlépe v biokvalitě
- 70 g moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 220 ml 33%smetany
- 220 ml kvalitního burbonu
- 30 ml kvalitního karibského rumu
- 30 ml brandy
Postup:
V porcelánové nebo skleněné míse vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovými semínky do bělavé pěny. Poté přilijeme smetanu a důkladně promícháme, ale už nešleháme. Když máme jednolitou hmotu, přilijeme burbon, rum a brandy a znovu jemně promícháme.
Sklenice si připravíme tak, že je celé naplníme vroucí vodou, necháme 10 minut stát, pak vodu vylijeme a necháme schladnout. Poté je naplníme vaječnou směsí a v lednici necháme alespoň 3 týdny uležet.