Bedlová Polévka
Kdo byl poslední dobou v lese, nemohl si nevšimnout, že les je doslova plný krásných bedel vysokých, kam oko pohlédne uvidí pár krásných klobouků majestátně se tyčících mezi stromy. A jestli už jste zkoušeli řízky z bedel a nevíte co byste z nich ještě udělali, tak tato nevšední polévka je to pravé. Zahřeje po chladném dni v lese a potěší svou nezvyklou chutí. Takže kdo jste polívkový a máte doma pár bedlových klobouků, neváhejte a pusťte se do vaření:)
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 3 bedlové klobouky
- 1 lžíce sádla (nebo máslo či olej)
- 1 menší cibule
- 2 nasekané stroužky česneku
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 3 kuličky nového koření
- 2 kuličky jalovce
- 5 kuliček černého pepře
- 1 bobkový list
- 1 malá sušená čili paprička
- sůl
Bedlové škvarky na ozdobu (není nutné:)
- 2 bedlové klobouky
- olej
- drcený kmín
- sůl
- petrželka
Postup:
V hrnci si rozehřejeme lžíci sádla a pozvolna na něm orestujeme cibulku. Asi po 5 minutách k cibuli přidáme nasekaný česnek a společně pozvolna restujeme do měkka. Když je cibulka nazlátlá a měkká, zasypeme ji paprikou a zamícháme, přidáme protlak a minutku orestujeme. Poté přidáme asi litr až litr a půl vody, přisypeme pokrájené bedlové klobouky a veškeré koření. Přivedeme k varu a vaříme asi půl hodiny dokud bedla nebude doměkka uvařená.
Když půjdeme s polévkou do finiše, připravíme si bedlové škvarky. Rozpálíme si na pánvi olej a na prudším plameni orestujeme bedlu pokrájenou asi na centimetrové kostičky. Pokud vám bedla pouští hodně vody, zesilte plamen, bedla se musí opékat a ne se dusit. Za občasného promíchnutí bedlu osmažíme aby nám vznikly bedlové škvarky, ve finále škvarky prosolíme a prokmínujeme.
Polévku na talíři posypeme bedlovými škvarky a petrželkou.
Dobrou chuť!