Bramborové Šišky
Suroviny:
- 600 g ve slupce uvařených brambor typu B
- 250 g hrubé mouky nebo 200 g mouky a 50 g bramborového škrobu
- 1 vejce
- sůl
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Smícháme se zbytkem surovin a vytvoříme hladké nelepivé těsto. Z těsta tvoříme šišky a hážeme do vroucí osolené vody. Šišky jsou hotové, jakmile vyplavou na povrch. Posbíráme je děrovanou naběračkou a podáváme s mákem, s opečenou strouhankou nebo na slano se slaninou a kysaným zelím:)
S mákem: Smícháme mletý mák s krupicovým cukrem, směsí posypeme šišky a zalijeme rozpuštěným máslem.
Se strouhankou: Strouhanku orestujeme na trošce másla. Orestovanou strouhanku v misce promícháme podle chuti s cukrem, nebo s mletou chilli, strouhaným sýrem apod podle chuti:)
Se slaninkou a kysaným zelíčkem: Na pánvi orestujeme nakrájenou slaninu, poté k ní přidáme přiměřené množství kysaného zelí a necháme zahřát. Na konec přisypeme uvařené šišky, promícháme a podáváme:)