Čevapi s Paprikovým Ajvarem a Česnekovým Dipem
Ani přesně nevím odkud pochází čevapi a ajvar, jen tuším že Srbsko, nebo něco poblíž, ať už tento pokrm pochází odkudkoli, je to mňamka a budeme na ní potřebovat:
- 1kg mletého hovězího nebo jehněčího (ne vepřové nebo oblíbený mix našich supermarketů vepřové + hovězí, to se nám rozteče a nedrží tvar)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl a pepř
- 100-200 ml minerálky
- citron a petrželka k podávání
Do masa vmícháme nasekanou cibuli, rozdrcený česnek, sůl a pepř. Do vymíchané směsi postupně přidáváme minerálku, masová směs nesmí být moc řidká. Zakryjema folií a necháme v ledničce několik hodin odležet.
Odležené maso tvarujeme mokrýma rukama do válečků a každý váleček napíchneme na namočenou špejli a opékáme na grilu nebo smažíme na pánvi.
Podáváme s pečivem a omáčkami.
Na Ajvar potřebujeme:
- 6 červených paprik
- 2 stroužky česneku
- 100 ml slunečnicového oleje
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a pepř
Papriky omyjeme, osušíme, odstraníme jádřince a celé pečeme na plechu v troubě na 200°C, když jsou na nich puchýřky, otočíme je a opečeme i z druhé strany.
Upečené papriky dáme do plastového sáčku, který zavážeme a papriky necháme zapařit.Když trochu vychladnou, sáček rozvážeme a papriky oloupeme, mělo by to jít snadno.
Papriky přendáme do kastrůlku, přidáme olej, česnek , sůl a pepř a tyčovým mixérem rozšleháme na jemnou omáčku, dochutíme citronem a pomalu vaříme do požadované konzistence.
Česnekový Dip:
- 200 ml smetanového jogurtu
- 4 stroužky česneku
- 2 jarní cibulky
- sůl a pepř
Do jogurtu vmícháme prolisovaný česnek, nasekané cibulky, sůl a pepř a dip je hotov.
Vše nandejte na jeden stůl a uvidíte jak se po papáníčku jen zapráší.
Dobrou chuť!!