Dýňová Polévka
Na zahrádce už na mě delší dobu koukala krásně oranžová dýně, až mě včera Emička donutila ji utrhnout, že si uděláme dobrou krémovou polévku. Dnes jsme se do ni tedy pustili a vypadá moc dobře a také moc dobře voní. Tak kdo máte doma také dýni, tak můžete vařit s námi:-)
Budete potřebovat:
- 1 dýni (asi 1,5 kg)
- 50 g másla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku (nejlépe nepaličáku, má výraznou vůni, ale jemnou chuť)
- 80g slaniny
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- kysaná smetana
- petrželka
Dýni rozpůlíme, vydlabeme a oloupeme. Poté ji nakrájíme na kostičky a spolu s pokrájenou cibilí, máslem, solí a pepřem dáme do trouby na 180°C, občas promícháme a pečeme dokud dýně nezměkne (asi 20 minut).
Mezitím si na pánvičce orestujeme slaninu pokrájenou na nudličky do křupava.
Dýni vyndáme z trouby, přesypeme do většího kastrolu a přilijeme tolik horké vody aby byla dýně ponořená a rozmixujeme ponorným mixérem do kaše, když je vše rozmixované, tak příléváme vodu, dokud polévka nemá krémovou konzistenci.
Přidáme rozdrcený česnek, větší špetku muškátového oříšku a případně dosolíme.
Podáváme ozdobené lžící kysané smetany a petrželkou.
Dobrou chuť.
Tipy na změnu:
Místo slaniny můžeme sypat opraženými dýňovými semínky nebo slunečnicí.
Místo kysané smetany můžeme použít i ušlehanou neslazenou šlehačku.
Polévku lze doředit také smetanou nebo šlehačkou(pak nedáváme smetanu na ozdobu)