Gratinované Brambory se Žampiony
Teď Vám prozradím recept na ty nejlepší zápékané brambory, co jsem kdy měla, když jsem tyto brambory kuchtila, myslela jsem, že budou chutnat jako každé jiné zapékané brambory, jak jsem se mýlila.......tyto brambory konzistencí připomínají spíše nákyp a s chutí klasických zapékaných brambor mají jen málo společného, prostě je musíte vyzkoušet!
- 750 g brambor
- 4 žampiony (může se jich dát i více:-)
- 1 velká mrkev
- 1 malá petržel
- 2 stroužky česneku
- 30 g másla
- 400 ml smetany ke šlehání (v tom je asi to kouzlo:-)
- 200 ml mléka ( nejlépe plnotučného)
- sůl, pepř, bobkový list a muškátový oříšek (asi špetku)
Troubu zapneme na 170°C. Brambory, žampiony, mrkev, petržel a česnek očistíme a nakrájíme na tenké plátky (já je strouhala na plátky na struhadle).
Máslem vytřeme zapékací misku nebo pekáček.
V pánvi rozehřejeme zbytek másla a krátce na něm orestujeme žampiony.
Ve větším hrnci smícháme smetanu, mléko a sůl s kořením, přidáme zeleninu a povaříme až jsou brambory zpoloviny měkké a nasákly tekutinu. Vmícháme česnek se žampiony a přendáme do zapékací misky a pečeme dozlatova až se nám na vrchu udělá kůrčička, asi 40 minut.
Dobrou, moc dobrou chuť!