Králík na Víně po Provncálsku
Ani nepoznáte že jíte králíka, je to prostě mňamka:-)
Budeme potřebovat:
- 1 králík, nejlépe s vnitřnostmi
- 1 velká cibule
- 1 velké rajče
- 3 stroužky česneku
- 1 snítka rozmarýnu
- hrst nasekané petržele
- pepř
- 40 ml calvadosu
- 600 ml červeného vína (sladké či polosladké) (já použila rybízovo arónievé víno a byla to delikatesa)
- olivový olej
- sůl a pepř
V míse marinujeme rozporcovaného králíka ve víně s pálenkou, nakrájenou cibulí, rajčetem , nasekaným česnekem, razmarýnou, petrželí a pepřem alespoň 6 hodin, nejlépe přes noc.
V hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm ze všech stran okapaného a osušeného králíka. Když je králík krásně opečený, přidáme marinádu a přivedme k varu. Vaříme asi 15 minut a poté vložíme do předehřáté trouby na 170°C a pečeme do měkka, je-li třeba, přiléváme vývar z králíka nebo vodu.
Když je králík upečený, vyjmeme ho a omáčku rozmixujeme, krátce povaříme a případně dochutíme solí a pepřem.
Králíka podáváme přelitého omáčkou s libovolnou přílohou, my ho měli s rozpečenou bagetkou a v kuchařce ho mají se širokými nudlemi:-)
Dobrou chuť!