Krocan na Houbách a Bílém Víně
To se stalo tak. Jednoho krásného nedělního odpoledne jsme byli s Lucinkou a Lokiťáčkem v lese na houbách.....a domů jsme přinesli košík bedel a klouzků. Z bedel jsme udělali polévku s bedlovými škvarky a teď se vyskytla otázka, co s hromadou klouzků? Hledala jsem v kuchařských knihách i na internetu a tu se mi líbilo tohle, tu tamto a tak vznikl tento recept, jednoduše řečeno je to směs různých receptů, ale výsledek je mňamy, mňamy. Chuť hub, koření, vysmaženého krocaního masa jemně podtržená jemnou kyselinkou bílého vína, to je prostě nevšední maso na houbách.
Suroviny:
- kousek krocaního prsa (asi 300g) + tuk na osmažení
- houby + tuk na restování
- olej nebo jiný tuk (já použila krocaní sádlo)
- hladká mouka
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 sklenky bílého vína (asi 2dcl)
- 5 kuliček černého popře
- 2 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky jalovce
- sůl
Postup přípravy:
1. Houby si krátce osmahneme na trošce másla dokud nezměknou a nevypaří se z nich voda.
2. Krocaní prso si nakrájíme na plátky, obalíme v hladké mouce a prudce z obou stran orestujeme.
3. V hrnci si rozehřejeme olej nebo jiný tuk a na velmi mírném plamenu na něm orestujeme nasekanou cibuli s česnekem. Když je cibulka s česnekem měkká, zasypeme moukou a uděláme jíšku. Když nám jíška trošku ztmavne, zalijeme ji vínem a trochou vody, rozmícháme, abychom v omáčce neměli hrudky, dolijeme přiměřeným množstvím vody, vložíme maso, houby a koření a za občasného míchání vaříme minimálně půl hodiny, dokud maso není měkoučké.
4. Během vaření vypijeme zbytek vína
Dobrou chuť!