Kulajda se Zastřeným Vejcem
Kdo by neznal kulajdu. Hustá bílá polévka, která se vaří po celých Čechách pod různými názvy a s drobnými obměnami. My jak máme houby tak už zapalujeme pod hrncem a první co z hub uděláme je tahle výtečná sytá polévka, která vydá za plnohodnotné jídlo.
Já Vám představím tu co děláme u nás doma, kousek od Prahy, prý se tato verze vaří na Šumavě:-)
Na "Hostouňskou" kulajdu budeme potřebovat:
- 300 g brambor
- 200 g čerstvých nebo 35 g sušených hub
- 200 ml smetany ke šlehání
- hrst nasekaného kopru
- 80 g másla
- 50 g hladké mouky
- vejce (na každou porci 1)
- sů
- kmín
- ocet
Jestli používáme sušené houby tak si je namočíme alespoň hodinku předem, nic nezkazíme, když je necháme máčet přes noc v ledničce.
V hrnci si uděláme z másla a mouky jíšku. Když je jíška hotová, zalijeme ji litrem až litrem a půl vody.Přidáme pokrájené brambory, houby, sůl a kmín a vaříme dokud nejsou brambory měkké.
Poté zalijeme smetanou, přidáme kopr a dochutíme octem.
V druhém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu s octem a v naběračce rozklepnuté vejce vložíme do vody a zavaříme ho tak aby žloutek zůstal měkký a bílek se uvařil, mělo by to trvat 4 - 5 minut, poté vejce vložíme do studené vody aby se zatáhlo. Kdo je lenoch může uvařit obyčejně vejce na tvrdo, někdy také nemám chuť se babrat se zastřeným...
Na každý talíř dáme jedno vejce ( na tvrdo uvařené rozčtvrtíme) a zalijeme polévkou.
Dobrou chuť všem labužníkům!