Ratatouille
Suroviny:
-
2 lilky
-
2 mladé cukety (velikosti lilků)
-
4 rajčata
-
2 červené cibule
-
6 stroužků česneku
-
1 bouquet garni z rozmarýnu, dobromysli, tymiánu a saturejky
-
200 ml olivového oleje
-
Lžíce rajčatového protlaku
-
Hrnek vody
-
Lžička cukru
-
Sůl
Postup:
Všechnu zeleninu si omyjeme a nakrájíme na kolečka silná asi půl cm. Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na stejně silné plátky. česnek oloupeme a nasekáme najemno.
Na pánvi si rozehřejeme přiměřené množství olivového oleje a osmažíme na něm plátky lilku dozlatova. Lilek vypije celkem asi 1dcl oleje:)
Do pekáčku si střídavě navrstvíme plátky zeleniny včetně lilku, jako když děláte lasagne:) , V hrnečku vody si smícháme protlak, česnek, nasekané bylinky, cukr a sůl, promícháme a směsí zalijeme zeleninu. Nakonec přelijeme zbytkem olivového oleje, přikryjeme alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 250°C. Asi po půl hodince stáhneme teplotu na 200°C a pečeme dalších 20 až 30 minut, dokud zelenina neni krásně měkká a chutě se nám nepropojí.
Můžeme podávat s čímkoliv, na co máte chuť. Výtečně se hodí ke kuskusu, rýži, nebo k chlebu francouzského typu.