Smetanovo-houbová Omáčka na Těstoviny
Tuto omáčku jsem dělala, když jsem hledala co udělat z klouzků (nic jiného zrovna nerostlo:), až jsem našla tuto omáčku a z klouzků byla naprosto famózní, začali jsme ji říkat klouzková omáčka a od té doby, jakmile najdeme nějaké klouzky, tak tato omáčka je jasná volba.
Suroviny:
- lesní houby (za mě vedou oloupané klouzky)
- 2 stroužky česneku
- 30 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- hrst nasekané petrželky
- 150 ml bílého víny
- 150 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce strouhaného parmezánu nebo pecorina
- sůl a bílý pepř
- těstoviny
V hluboké pánvi rozehřejeme olej s máslem a orestujeme na plátky nakrájený česnek. Přisypeme očištěné a nakrájené houby, osolíme, opepříme a opékáme do měkka. Poté přidáme nasekanou petrželku a víno, které povaříme tak dlouho, až se nám tekutina vypaří na polovic.
Mezitím, než se nám omáčka zredukuje, si uvaříme těstoviny dle návodu na obalu. Až budeme těstoviny slévat, tak si schováme hrneček vody z těstovin, kdybychom měli omáčku moc hustou a potřebovali bychom ji naředit.
Nakonec do omáčky přidáme smetanu se sýrem a krátce povaříme, až nám omáčka krásně zkrémovatí.
Když je omáčka hotová, vypneme plotýnku a do pánve s omáčkou nasypeme čerstvě uvařené těstoviny a promícháme, aby těstoviny byly krásně omáčkou obalené. Jestliže nám ze směsi vznikla jedna hutná hromada, přilijeme trochu vodu z těstovin abychom docílily krásně krémové konzistence.