Zapékaná Cuketa s Mletým Masem
Suroviny:
- 2 středně velké cukety
- 500 g mletého masa (mix)
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- čerstvé bylinky (tymián, dobromysl, majoránka, saturejla, lístek bobkového listu apod.)
- 50 g pecorino romano
- 2 - 3 rajčata
- olivový olej
Postup:
Na větší pánvičce si pozvolna rozehřejeme olivový olej. Mezitím si oloupeme a na kostičky nakrájíme cibuli. Vsypeme ji na pánev a na mírném plamenu restujeme. Když nám cibulka začíná nabírat zlatavou barvu, přidáme k ní nasekaný česnek a posekané lístky bylinek a krátce zarestujeme. Přidáme mleté maso a restujeme, dokud není všechno maso hnědorůžové barvy.
Mezitím si podélně nakrájíme cukety na plátky silné asi 3 - 5 mm a na trošce oleje osmahneme z obou stran (v rámci zahřívání trouby si cuketky můžeme hodit i do trouby na gril:)
Rajčata si nakrájíme na tenké, asi 2-3mm silné plátky
Pekáček vymastíme olivovým olejem a už jenom skládáme. Dno pekáčku vyskládáme cuketami, na ně nandáme polovinu masa a polovinu rajčat a jemně prosolíme, poté dáme další sérii cuket, masa a rajčat, opět prosolíme a na konec dáme vrstvu cuket, pokapeme olivovým olejem a dáme do vyhřáté trouby na 200°C péct.
Když nám horní vrstva cukety začíná lehce chytat barvu, pekáček si vytáhneme z trouby, posypeme nastrouhaným pecorinem a dáme do trouby dopéct tak dlouho aby nám sýr krásně zezlátl.
Hotové podáváme nejlépe s rýží, kterou jsme vařili s přiměsí olivového oleje, rozmarýnu a dobromyslu.
PS.: kupodivu je to výborné i s novými bramborami uvařenými na loupačku:)
Dobrou chuť!