Zapékané Lilky s Pohankou
Tak jsem jednoho krásného dne dostala chuť na lilky a přemýšlela jsem jakou novou mňamku bych z nich mohla vytvořit. Hledala jsem v kuchařských knihách i na internetu, ale žádný recept se mi nelíbil kompletně, tak jsem si vytvořila svůj, který jsem namíchala ze tří receptů z různých zdrojů. Výsledek byl úžasný a ráda se s vámi o tento vegetariánsky laděný receptík podělím.
Na lilky budeme potřebovat:
- 2 lilky
- 2 stroužky česneku
- lžičku drceného římského kmínu
- lžičku drceného koriandru
- lžičku uzené mleté papriky
- půl deci olivového oleje
- konzerva celých rajčat v konzervě
- lžička cukru
- sůl
...a na pohankovou přílohu:
- 250 g pohanky
- 1 - 2 rajčata
- stroužek česneku
- lžíce olivového oleje
- lžička citronové šťávy
- sůl
- petrželka na ozdobu
Postup přípravy:
Nejprve si předehřejeme troubu na 200°C.
Pohanku propláchneme a vsypeme do kastrůlku. Zalijeme vroucí vodou tak, aby vody bylo asi půl centimetru nad pohanku. Přiklopíme pokličkou a vložíme do vyhřáté trouby, pečeme asi 15 - 20 minut, dokud pohanka není měkká. Poté pohanku vyndáme a teplotu v troubě zvýšíme na 250°C.
Lilky podélně rozkrojíme a dužinu do hloubky nožem nařízneme do mřížky tak, aby nám na lilku vznikly asi centimetrové kostičky.
V mističce nebo hrnečku si smícháme olej s prolisovaným česnekem a kořením. Vzniklou pastou potřeme nařezanou dužninu a půlky lilků na sebe opět přiklopíme aby vypadali že rozkrojené vůbec nikdy nebyli:) Do pekáčku vyklopíme rajčata, konzervu naplníme do poloviny vodou, přidáme cukr a sůl a vlijeme do pekáčku k rajčatům. Lehce promícháme, vložíme přiklopené lilky a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme zhruba 20 minut, dokud slupka z vrchního lilku nezačne krabatět a černat, poté lilky otočíme a pečeme dalších 20 minut z druhé strany. Když jsou lilky i z druhé strany, opatrně je odklopíme a na chvilku zapečeme shora na grilu.
Mezitím, než se nám lilky upečou, si připravíme pohankovou přílohu. Rajčata nakrájíme na malé kostičky, česnek rozetřeme a smícháme s olejem a citronovou šťávou. Vše přidáme do pohanky, zamícháme a dochutíme solí. Pohanková směs by neměla být ani horká ani studená, zkrátka by měla být taková vlažná :).
Hotové lilky nandáme na talíře, přidáme rajčata z pekáčku, hromádku pohankové směsi, dozdobíme petrželkou a podáváme.
Dobrou Chuť!