Colleslaw
Salát colleslaw, tak jak ho známe se začal dělat ve spojených státech amerických, kde se hojně používá jako studený salát k různým masům, do hamburgrů, sendvičů apod. Prapůvod má tento salát v Holandsku, ale jeho původní receptura s tou dnešní už má společné snad jen to zelí:) A stejně jako je u nás milion receptů na bramborový salát, tak i američané mají milion receptů na colleslaw. Tento recept je trošku jiný v tom, že v něm nenajdete přesně stanovené množství ingrediencí a vše se dává dle chuti:)
Budeme tedy potřebovat:
- bílé zelí (nakrouhat)
- mrkev (na hrubo)
- cibule (na tenké plátky)
- 1 jablko (na jemno)
Zálivka:
- majonéza a kysaná smetana v poměru 1:1
- 1 stroužek česneku
- trochu jablečného octa, cukru a soli
- trochu citronové šťávy
- mletý černý pepř
Nejprve si připravíme zálivku tak, že smícháme přiměřené množství majonézy se smetanou a rozetřeným česnekem, pak dochutíme octem, cukrem, solí, citronem a pepřem dle své chuti.
Zelí nakrájíme na jemné proužky a zalijeme vroucí vodou. Necháme máčet a asi po 3 minutách scedíme. Mezitím si nakrájíme cibuli a nastrouháme mrkev s jablkem. Poté přidáme k zelí a důkladně prohněteme rukama. Zeleninu zalijeme zálivkou, důkladně promícháme, aby se nám spojily všechny chutě, případně ještě dochutíme a dáme do lednice odležet, minimálně na 3 hodiny.