Foccacia - Italský Chléb
Tuto mňamku zvládne udělat kdokoli, naprosto kdokoli, je to jednoduché, rychlé a moooc dobré. Zahoďte nakoupené předpečené rádoby pečivo a udělejte si pravé domácí, které voní po celé ulici a sousedi se z vůně olizují až za ušima.
Stačí Vám k tomu jen:
- 500 g hladké mouky
- 4 dcl vlažné vody (okolo 30°C, ne víc jak 36°C)
- 1/2 droždí
- Bylinky (tymián, rozmarýn, bazalka apod, nebo provensálskou směs)
Vše smícháme v misce, přikryjeme utěrkou, nebo potravinářskou folií, a dáme na okno na sluníčko, nebo pod peřinu vykynout. Vykynuté těsto dáme na plech vyložený pečícím papírem, štědře polijeme olivovým olejem a prsty propícháme těsto, až se dotkneme plechu, posypeme znovu bylinkami a hrubozrnnou solí. Pečeme do zlatova (cca 12 minut) při 250°C.
Typy a triky:
Do těsta můžeme vmíchat i pokrájené olivy, sušená rajčata, česnek, nasekané ořechy. V podstatě do základu (mouka, voda, droždí) můžeme vmíchat co nás napadne dle chuti. My máme ve veliké oblibě s vlašskými ořechy, kde ale používáme místo olivového oleje slunečnicový.