Housky Špaldové
Ingredience:
-
300 g hladké špaldové mouky
-
200 g špaldové celozrnné mouky
-
310 g vody
-
50 g sádla
-
20 g droždí
-
10 g soli
-
mák, kmín, hrubozrnná sůl
Postup:
Do mísy navážíme obě mouky a sůl a zamícháme. Poté přidáme droždí a vodu a zamícháme, dokud není všechna tekutina vsáknutá. Teprve poté přidáme sádlo a hněteme asi 10-12 minut, dokud nezískáme pevné a elastické těsto, které se nelepí. Těsto přikryjeme vlhkou utěrkou a na teplém místě necháme kynout do dvojnásobného objemu. Poté si z těsta odvažujeme kousky o váze asi 50 g, z kterých rozválíme pramen o délce asi 30 cm a spleteme do tvaru housky. Odkládáme na plech dále od sebe, postříkáme vodou a hustě posypeme mákem, nebo kmínem a solí. Necháme opět nakynout do dvojnásobného objemu. Během kynutí ještě přestříkáme vodou, nejlepší je požít nějaký čistý rozstřikovač Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 230°C asi 12-13 minut dozlatova. Ihned po vytažení z trouby je pro lepší lesk můžeme lehce pokropit vodou.