Škvarkové Placky
- kostička čerstvého nebo 2 sáčky sušeného droždí
- 1 lžíce cukru
- asi 2 dl mléka
- 500 g hladké mouky
- 200 g vařených brambor
- 300 g čerstvých škvarků
- 2 lžíce sádla
- 2 lžičky soli
- 1 vejce
- 1 lžíce octa
- mouka na podsypání
- vejce na potření
- mák a kmín na posypání
V míse utřeme droždí s cukrem, zalijeme teplým mlékem, zasypeme hrstí mouky, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Na dvou lžících sádla rozpečeme nahrubo nasekané škvarky. Mouku promícháme s najemno nastrouhanými bramborami a schladlými škvarky se sádlem. Přidáme sůl, vejce, ocet, vyběhnutý kvásek a vypracujeme těsto.
Těsto necháme hodinu kynout. Během kynutí párkrít promícháme a necháme opět vykynout.
Z vykynutého těsta tvarujeme placičky o průměru asi 8 cm, které svrchu ostrým nožem nakrojíme do mřížky, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mákem nebo kmínem.
Pečeme při 170 °C cca 15−20 minut.