Sýr á la Paneer :)
Tak mi doma jednou ležely 2 litry domácího kozího mléka, už jsem je nechtěla pít jen tak, má zásada zní: mléko starší víc jat týden už nepiju:). Vylít to jen tak do dřezu se mi také nechtělo, tak se vyskytla otázka "Co s tím?". Odpověď zněla SÝR! Hledala jsem různé a různé recepty, narazila jsem na článek o paneeru a začla hledat recept na tento indický sýr. Jak jsem byla překvapena o jednoduchosti! Stačí jen hrnec, mléko, něco kyselého a sýr je na světě:)
Takže, jak už bylo řečeno, budeme potřebovat:
- 1 l mléka (nejlépe čerstvého domácího plnotučného)
- 1 lžíce něčeho kyselého (ocet, citronová šťáva,...)
Postup:
Mléko dáme do hrnce a pozvolna ho za občasného míchání přivedeme k varu. Jakmile nám mléko začne probublávat, vypneme sporák a do mléka vmícháme ocet nebo citronovou šťávu. Promícháváme a během chvilky bychom měli vidět, jak se nám mléko "cuckovatí", pokud se tak neděje, trošku ho přihřejeme a přidáme ještě trošku kyselé složky. Jakmile máme v hrnci žlutozelenou tekutinu s cuckama, slijeme to přes cedník vystlaný plátýnkem. Propereme studenou vodou, abychom se zbavily kyselé chuti, můžeme jemně prosolit, nebo okořenit a necháme vykapat a následně plátýnko se sýrem utáhneme, aby nám ze sýru vytekla všechna přebytečná voda. Plátýnko necháme utažené, aby nám ze sýru vznikl takový malý bochníček a necháme ho v sítku minimálně přes noc ztuhnout.
Pak už jen sýr rozbalíte a použijete jak libo, do indické kuchyně, na pánvičku, do trouby, nebo ho můžete na pár týdnů naložit ho hodně slaného nálevu, tam ho ale musíte něčím zatížit, aby byl celý ponořený.
Dobrou chuť!
Rady a typy: pokud chcete sýr jemnější a pružnější, použijte místo kyselé složky skleničku kvalitního bílého jogurtu.