Sýr Paneer
Na tento úžasně jednoduchý sýr budeme potřebovat pouze 2 suroviny:
- plnotučné mléko, nejlépe čerstvé ze statku
- kyselá potravinářská složka jako třeba ocet (1 lžíce na 1 l mléka), nebo citronová šťáva ( 1 - 2 lžíce na 1 l mléka) a nebo jogurt ( 1 malý jogurt na 1 l mléka). Kyselou složku volíme vždy jen jednu, nekombinujeme. Ocet rozděluje mléko na pevnou složku a syrovátku okamžitě, sýr je pak polotvrdý a vhodný do teplé indické kuchyně nebo na gril, neroztéká se. Při použití jogurtu bude chvilku trvat, než se pevné složky začnou oddělovat od syrovátky, vznikne nám sýr měkčí a krémovější vhodný na studenou kuchyni nebo k zapékání.
Postup:
Ve velkém hrnci začneme pomalu zahřívat mléko, přivedeme k mírnému varu a asi 2 minutky povaříme. Poté vypneme sporák a přidáme kyselou složku, pořádně mícháme dokud se nám nezačne sýr oddělovat od syrovátky. Pokud se nic neodděluje ani po 3 minutách, zapneme sporák na mírný stupeň a přidáme ještě trochu kyselé složky. Vaříme dokud se nám nezačne oddělovat pevná složka, poté ihned vypneme a mícháme až do úplného vysrážení. Pokud nevypneme mléko včas, sýr bude tvrdý a zrnitý. Výsledkem by měl být bílý nebo nažloutlý sýr a žlutá syrovátka.
Jakmile se nám sýr vysráží, scedíme směs přes síto vystlané plátýnkem, propláchneme vodou a pomocí plátýnka vyždímáme přebytečnou vodu, sýr do plátýnka zauzlujeme a buď ho položíme na děrovanou podložku nebo zavěsíme nad talířek aby z něj vykapala přebytečná tekutina. Alespoň hodinku necháme sýr vykapat, pak ho zatížíme a necháme minimálně 3 hodinky ztuhnout.
Mnoho úspěchů a dobrou chuť!