Velikonoční Nádivka
Tak opožděně jeden Velikonoční recept, letos jsme nádivku na velikonoce nestihli, tak jsme si ji dělali včera a je fakt moc dobrá:-))
- 7 ks pečiva
- 6 vajec
- 1 smetana 12%
- 100g másla
- uzené maso
- muškátový oříšek, kurkuma, sůl
- hrst kopřiv a přiměřeně bylinek, od každé trochu co doma najdete ( já dávala mátu, meduňku, saturejku, dobromysl a tymián)
Máslo se smetanou a kořením zahřejeme (nevaříme) aby se máslo ve smetaně rozpustilo.
Pečivo rozkrájíme na malé kostičky a zalijeme je směsí vlažné smetany a másla. Přidáme lehce prošlehané žloutky a necháme chvilku vsáknout. Mezitím si pokrájíme na malé kousky uzené maso, nasekáme si bylinky a z bílků ušleháme tuhý sníh.
Pak maso s bylinkami vmícháme do pečva a na konec jemně vmícháme sníh z bílků a plníme do máslem vymazaného pekáčku nebo formy.
Pečeme při 180°C asi 40 minut, nahoře musí být udělaná zlatá kůrčička.
TIPY A TRIKY
Pokud máte málo vajec, můžete dát jen 4 a přidat namísto toho trochu smetany.
Kůrčička je křehčí a voňavější když před pečením na povrch nádivky pokladete plátky másla.
Moc hezky nádivka vypadá když ji budete péct ve formě na muffiny.