Francouzská Cibulačka
Recept inspirovaný z kulinárního průvodce Culinaria Francie. Tato mňamkózní polévka je v cukuletu hotová a jestě vás před zimou zahřeje, zasytí a dodá plno vlákniny:).
Ingrédient:
- 500g cibule
- 2 lžíce másla nebo sádla
- 1 lžíce mouky
- 1l hovězího vývaru
- sůl
- pepř
- 100g nastrouhaného sýra Gruyére (já použila cihlu
) - Francouzské bagety
Procédure:
V hrnci si na mírném plameni rozehřejeme tuk a přidáme na kolečka nebo půlkolečka nakrájenou cibuli. Dusíme, dokud nám cibulka nezačne jemně chytat barvu. Zaprášíme moukou, lehce zarestujeme a zalijeme vývarem. Hrnec přiklopíme a polévku vaříme asi půl hodinky. Dochutíme solí a pepřem.
Polévka se má dávat do zapékacích misek, posypat nastrouhaným sýrem, navrch se mají položit předem opečené plátky bagety a nechat zapéct. Já se přiznám, že na tohle jsem líná. Takže když byla polévka hotová, bagety nakrájené na plátky a lehce pomazané máslem jsem na chvíli strčila do trouby na gril. Polévku jsem podávala posypanou nastrouhaným sýrem a bagety byla na zvláštním talíři uprostřed stolu, aby si každý mohl dát dle chuti a potřeby.
Bon appétit!